Βοτανολογία

Είναι μια πανάρχαια μέθοδος που προλαμβάνει και θεραπεύει ασθένειες με τη χρήση βοτάνων από τη φύση. Μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί από τον καθένα, ως μέσο πρόληψης με τα γνωστά αφεψήματα (τσάγια). Χρειάζεται όμως προσοχή και γνώση των ιδιοτήτων των βοτάνων, γιατί ακόμα και το «αθώο» χαμομήλι, αν ξεπεράσει τα τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο ή άλλες παρενέργειες.

Ένας άλλος τρόπος χρήσης τους, πολύ αποτελεσματικός, είναι τα οινοδιαλύματα ή αλλιώς βάμματα.  Η επεξεργασία δηλαδή των βοτάνων σε οινόπνευμα. Χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Σωστό είναι να τα προμηθεύεστε από ειδικούς και να τηρείτε τη δοσολογία και τη διάρκεια χρήσης όπως αναγράφεται στις οδηγίες.

Από διάφορα μέρη του βοτάνου εξάγονται επίσης τα αιθέρια έλαια και τα έλαια βάσης.

Εκχυλίσματα, αφεψήματα ή βάμματα βοτάνων χρησιμοποιούνται σε θεραπευτικά σκευάσματα (αλοιφές, υπόθετα, κάψουλες) και καλλυντικά. Πολλά από τα φάρμακα που καταναλώνουμε σήμερα έχουν βάση ουσίες βοτάνων σε συνδυασμό με νέες χημικές ουσίες. Τα περισσότερα, βέβαια, είναι καθαρά χημικά σκευάσματα που μιμούνται τις ιδιότητες των βοτάνων. Τα φάρμακα, όμως, καλύπτουν τα συμπτώματα και όχι την αιτία της αρρώστιας. Η παρατεταμένη χρήση τους προκαλεί συχνά σοβαρές παρενέργειες, που κάποτε είναι χειρότερες κι από την αρχική ασθένεια.